Transzlációs Medicina Kutató Központ megvalósításának projektbemutató rendezvényén vettünk részt

Az év végéhez érve az év utolsó rendezvénye is lezajlott tegnap számomra és egyben egy hatalmas fejlesztési mérföldkövet is lezártunk.

Tegnap tartotta a Dél-pesti Centrumkórház (DPC-OHII) a Transzlációs Medicina Kutató Központ megvalósításának projektbemutató rendezvényét. A zártkörű, de sajtónyilvános rendezvényt Dr. Birkner Zoltán az NKFIH elnöke nyitotta meg és beszélt a magyar innovációs ökoszisztéma eredményeiről és jövőbeli lehetőségeiről, kitörési pontjairól. Őt követte Dr. Boér Gábor a Belügyminisztérium helyettes államtitkára, aki a kormányzati középtávú e-egészségügyi fejlesztési irányokat vázolta fel a magasrangú meghívott vendégeknek. Majd következett Prof. Dr. Vályi-Nagy István a kórház főigazgatója, aki az intézményben létrehozott Transzlációs Medicina Kutató Központ (TMKK) működési logikáját és eddig elért eredményeit ismertette, részletesen kitérve a legaktuálisabb COVID-19 kutatások megállapításaira.


Nekem jutott a lehetőség, hogy a prominens előadók után bemutassam a TMKK modulárisan felépülő információtechnológiai megoldásait, melyet a kórházzal kötött stratégiai K+F+I partnerség keretében cégem, az eHealth Software Solutions Kft. fejlesztett. Az elmúlt hat év munkáját egy logikai ábrán mutattam be, melyben az Intézetben bevezetett két országos betegségregiszter, a digitalizált protokollokat kezelő medikai folyamatmenedzsment rendszer, a klinikai kutatások megvalósítását támogató klinikai projektmenedzsment rendszer, az innovatív adatszervezési platform, a klinikai eset- és betegútmenedzsment modul, valamint a betegtől származó információkat (pl. vitális paraméterek) gyűjtő weboldalak és applikációk működéséről mutattam be screenshotokat.

A rendezvényt több országos médiaorgánum is közölte és megjelent a medicalonline és weborvos szakmai portálokon is.


Köszönöm elsősorban a Dél-pesti Centrumkórháznak és az innovációs partnereknek, az Oncompass Medicine Kft-nek. és a Healthware Consulting Ltd. Tanácsadó Kft.-nek, hogy hat éven át tartó együtt gondolkodásunk eredményeként közösen megalkothattuk a nemzetközi szinten is egyedülálló Kutató Központot. Köszönöm kollégáimnak, hogy ezen az úton elkísértek és nap, mint nap magas szakmai tudásukat beletéve támogattak. Büszkén kijelenthetem, hogy ez idő alatt megtanultuk milyen kutatni, fejleszteni és innoválni.

Egy fejezet lezárult, de máris kezdődik egy újabb, hiszen a TMKK platform most nyílik ki a kormányzati, kutató és egészségipari szereplők számára, hogy kutatási hálózatba szerveződve több innovatív projekt megvalósításával segítsük elő a DPC-ben megalapozott tudomány társadalmi és gazdasági hasznosulását.