Támogatási szerződés száma: VEKOP-2.1.7-15-2016-00401

 

Kedvezményezett neve: eHealth Software Solutions Kft.

A projekt címe: Ételanalizáló okosmérleg és dietetológiai alkalmazás fejlesztése

A szerződött támogatás összege: 77 469 919 Ft

A támogatás mértéke %-ban: 59,67%

A projekt tényleges befejezése: 2019.10.31.

A projekt célja egy olyan hordozható ételanalizáló okosmérleg és dietetológiai szoftver- alkalmazás kutatása és fejlesztése, amely képes az elfogyasztott táplálék súlya mellett annak élettanilag fontos összetevőit is meghatározni, a felhasználó számára megjeleníteni és szakmai alapon felépített támogatást adni a helyes diéta, táplálkozás tekintetében. Az fejlesztés egy elektronikus mérlegből, egy rajta
Bővebben

Beszámoló az
Ételanalizáló okosmérleg és dietetológiai alkalmazás fejlesztése
VEKOP-2.1.7-15-2016-00401 projekt eredményeiről

„Az vagy, amit megeszel” – mondjuk és valljuk Ludwig Andreas Feuerbach után a XIX. század közepe óta. Valóba így is teszünk a mindennapokban? Rendelkezésünkre áll minden információnk ahhoz, hogy jól válasszuk ki a táplálékunkat?

Napi étkezésünk legnagyobb részénél nagyon kevés információnk van arról, hogy mennyi és milyen tápanyagot fogyasztunk el, amely ismerethiány krónikus betegségek, táplálkozási rendellenességek esetén az egészséget károsan befolyásoló hatásokhoz is vezethet. Ennek tudatában fejlesztettük ki prototípus formájában azt a készüléket a hozzátartozó étrendi tanácsadó szoftverrel együtt, amely otthoni használatra alkalmas módon támogatja az elfogyasztani szándékozott ételek tápanyag-tartalmát. A könnyen hordozható készülék zöld lézerfénnyel működő Raman spektroszkópot tartalmaz, amelyhez mérleg és internetes kommunikációra alkalmas mini-számítógép csatlakozik.

A fejlesztés során vizes elegyeket és gyümölcsleveket vizsgáltunk, ezekre készítettük el az első kalibrációs görbéket.

Színtelen, szagtalan folyadék. Vajon mi van benne?

Az ételanalizáló készülék spektrométere néhány mp-es vizsgálattal beazonosítja a korábban már mért folyadék-összetevőket. A készülék már most alkalmas arra, hogy a háztartásban leggyakoribb vizes oldatokat azok koncentrációjával együtt beazonosítsa, illetve gyümölcslevekről megállapítsa azok különböző formájú cukortartalmát és víztartalmát. További kalibrációs mérésekkel a folyadékok széles körét lesz képes a készülék beazonosítani, és meghatározott folyadékokra a minőségellenőrzés pontos, hordozható készülékévé válhat.

A készülékhez kifejlesztett mobil applikáció a spektrométer és a mérleg mérési adataira, valamint a táplálkozásra és az ételre vonatkozóan a felhasználó által bevitt információkra alapozva étrendi javaslatokat ad. Egyik első alkalmazása az inzulin-rezisztenciával rendelkező ügyfelek személyre szabott szénhidrát-fogyasztási javaslata lehet akár otthon elkészített ételek esetében is.